Google Glass is dood, leve Google Glass!

met Geen reacties

De laatste tijd zie ik steeds meer artikelen verschijnen die Google Glass dood verklaren. En juist die artikelen triggeren mij. Zijn wearabes juist niet de toekomst? Zoeken we niet allemaal naar “the next big thing” na de smartphone? Juist, dat doen we. Dus waar gaat het dan mis met Google Glass?

De artikelen waar ik het over heb, betreffen niet de minste platformen.
Gene Marks op Forbes – How Google Screwed Up Google Glass
Adrian Kingsley-Hughes op ZD net – The end is nigh for Google Glass
John C. Dvorak op PC Magazine – Rest in Peace, Google Glass: 2012-2014
Henk de Hooge op Dutch Cowboys – Google Glass rust zacht 2012-2014

Er zal wellicht best een kern van waarheid zijn. Maar wanneer ik Google Glass afzet tegen bijvoorbeeld de Apple Watch, Oculus Rift en andere wearables, dan denk ik toch dat de Google Glass het dichtst tegen een echte markt introductie aan zit en echt een toevoeging kan zijn.
MAAR… niet voor de consument!

Hoe doen we dat bij BAM

Bij BAM hebben we de beschikking over twee van deze devices en ik word steeds enthousiaster. Laat ik gelijk maar even wegnemen dat ik fan ben van Google. Het gaat mijn vooral om het type device, dat voor bedrijfsmatige toepassingen talloze mogelijkheden biedt. Mogelijkheden die we nu nog niet hebben, maar we wel graag zouden willen hebben.

Mijn collega’s van het BIM center experimenteren nu al geruime tijd met de bril en we hebben nog lang niet alle mogelijkheden benut. Uit de eerste test bleek al dat je vrij eenvoudig een tekening met een werkinstructie kunt raadplegen. En natuurlijk ging deze test niet foutloos en bleek dat wij ook nog veel moesten leren. De huidige bouwtekening blijkt niet 1-op-1 toepasbaar in de bril. We zullen ze moeten ontleden naar een soort van Ikea-handleiding. Een BIM model naar de bril brengen blijkt ook niet makkelijk. Het scherm is te klein om alle informatie, die we kwijt zouden willen, ook daadwerkelijk te tonen. Nieuwe mogelijkheden brengen tenslotte ook een hele andere manier van denken met zich mee. De testen daarna verliepen al veel soepeler. De proef bij BAM Utiliteitsbouw vindt plaats in de ruwbouw, bij het stellen van bekistingen en het boren van ankers. De bouwvakkers hoeven niet eerst naar een tekening te kijken en daarna naar hun werk te lopen. Ze krijgen achter elkaar 3D-plaatjes te zien, digitale werkplannen. De daadwerkelijke handelingen die ze uitvoeren blijven dezelfde, maar ze kunnen zich meer concentreren op hun vakmanschap. Conclusie: De kans op fouten blijkt dan inderdaad kleiner te zijn.

En dan hebben we het nog niet over de mogelijkheden die we nu al zien, maar nog niet hebben kunnen testen. Denk hierbij aan het geven van extra veiligheidsinstructie afhankelijk van de plaats en aard van de werkzaamheden, een live-stream opzetten naar een collega in de keet of op kantoor om mee te kijken en om advies te kunnen vragen (coaching on the job), het leidingwerk in een gebouw zichtbaar maken om zo te voorkomen dat er één geraakt wordt bij het boren etc.etc. Het belangrijkste voordeel van de bril is dat je altijd twee handen vrij hebt om te kunnen werken. Iets dat je met een iPhone, iPad of andere wearables (nog??) niet gaat lukken.

Waar gaat het mis

Het artikel van Gene Marks op Forbes – How Google Screwed Up Google Glass raakt wat mij betreft dan precies de kern van het probleem met Google Glass. Google heeft ingezet op consumenten, waar de toepassingsmogelijkheden mijns inziens veel meer liggen in het bedrijfsmatig gebruik van dit device. Minder sexy wellicht, maar wel kansrijker! We zien nu een Glass die nog een 1.0 versie is en in de praktijk, voor ons bedrijf, nog niet op grote schaal toepasbaar is. Accuduur te kort, te kwetsbaar snel oververhitten, dat soort werk. Maar wat als je meer ruimte zou hebben? Door toepassing in een veiligheidsbril bijvoorbeeld of een licht accupack dat je in de bouwhelm “verstopt”, zou het dan niet beter toepasbaar zijn? Daarnaast missen we nu nog ontwikkelaars die apps ontwikkelen voor onze specifieke toepassingen. Natuurlijk doen we dat nu mondjesmaat al met AppStudio, maar daarop zwaar investeren kan nu eenvoudigweg nog niet. Je weet immers nooit of de apps later kan gaan toepassen, als de toekomst van de bril onzeker is.

Google Glass dood? Ik hoop van niet. De kansen en toepassingen zijn legio, nu moet Google alleen de juiste marktsegmenten en bedrijven omarmen.