Nooit meer naar kantoor!

met Geen reacties

leeg kantoor

Ik had nooit gedacht dat ik dit nog eens zou zeggen, maar ik verlang dus echt naar kantoor. Niet een klein beetje, maar echt heel erg! En dat terwijl deze flexwerkende zzp-er toch echt wel gewend is aan verandering van omgeving en zeker ook thuiswerken. Maar Covid-19 heeft mij, en met mij waarschijnlijk ook velen anderen, laten zien dat thuiswerken alleen niet de toekomst is.

Ook ik heb de vele onderzoeken van de afgelopen tijd gelezen die laten zien hoe tevreden iedereen is met thuiswerken en hoe productief iedereen wel niet is. Maar mijn ervaring (n=1 natuurlijk) is toch net even anders. Om met de positieve kant te beginnen, want die is er zeker ook, thuis ervaar ook ik soms meer rust om zaken grondig uit te werken, mijn plannen op te stellen en teksten te schrijven. En dat ik iets later kan opstaan is voor dit avondmens ook erg aangenaam. Het komt mijn productiviteit ten goede. Ook die lange vergaderingen, waar niet elke onderwerp jouw specifieke aandacht nodig heeft, heb ik niet gemist. Efficiënt is dat thuiswerken ook voor mij op sommige vlakken wel.

Maar ik heb vooral mijn collega’s gemist. Natuurlijk, je mailt, je ziet elkaar via videoconferencing en je belt wat af, maar daar gaat het ook soms mis. Hoe zeer we ook digitaal kunnen communiceren, het is niet altijd de oplossing. Geschreven woord nuanceert immers niet en een blik in de ogen van die ander vertelt je veel. Je mimiek laat veel van jezelf zien. Hoe je je voelt, of de woorden die op je afkwamen ook zo ontvangen zijn zoals de verzender ze bedoelde, je gedachten die even afdwalen, blijdschap, verdriet… je laat in je ziel kijken. Iets dat ik heel erg nodig heb. En ik mistte mijn collega’s ook om af en toe even te ontspannen met een grap en grol, even een idee tegen aan te houden, simpel even hun hulp bij een punt of een komma en gezamenlijk even lunchen of borrelen.

Ook de afwezigheid van mijn reistijd naar kantoor vond ik een gemis. Hoe gek dat misschien ook klinkt. Een tijdje terug las ik een artikel van een psycholoog/wetenschapper die aangaf dat de mens ongeveer 30 minuten reistijd nodig heeft. Deze tijd gebruik je om je gedachten te verzetten en je voor te bereiden op wat komen gaat. M.a.w. om in je werkmodus te komen of juist deze weer los te laten. En ook dat een mens elke dag een verandering van omgeving nodig heeft. Dat hadden we al in de oertijd en nu dus nog steeds. (Wie mij dat artikel kan aanreiken, is van harte welkom. Google is mijn grootste vriend, maar ik kon het niet terugvinden). Die reistijd blijk ik dus heerlijk te vinden. Luisteren naar de radio, het nieuws meekrijgen, een beetje ontspannen, nog even wat belletjes plegen en even tijd voor jezelf… GENIETEN!

Van kantoor naar ontmoetingsplaats

werkcafeVerandert er dan niets? Natuurlijk wel! Als Covid-19 één ding heeft laten zien, is het wel hoe flexibel we zijn. Niet voor niets wordt door velen al gesteld dat Corona de grootste aanjager is van digitale transformatie. Managers met de grootste weerstand tegen thuiswerken werden gedwongen hun ideeën hierover los te laten. In plaats van te sturen op aanwezigheid moeten ze nu sturen op output. Een enorm winstpunt! Nu we dus weten dat het ook anders kan, wordt de functie van een kantoor ook heel anders. Het is een plek waar we elkaar ontmoeten. Om te overleggen, te leren, een broedplaats voor creativiteit. En er zijn heus nog wel werkplekken waar je je laptop openklapt en even kunt werken. Maar je e-mail kun je net zo goed ’s ochtends thuis even doen, om later in het werkcafé te arriveren. Met je hele afdeling bij elkaar? Soms, maar vaker schuif je aan bij de collega met wie je op dat moment samenwerkt. Denk aan sales en marketing. In veel bedrijven waren dat gescheiden afdelingen. In de toekomst zullen die veel vaker werkplekken delen, omdat ze nauw met elkaar moeten samenwerken.

Dit hybride werken heeft veel voordelen en verhoogt de productiviteit. En ik zie in menig bestuurskamer al velen handen wrijven voor een opkomende, mooie kostenreductie. Het spijt me, die zie ik niet snel gebeuren. Het kantoor kan misschien iets kleiner als niet iedereen er gelijktijdig is, maar het zal wel meer een creatieve plek moeten worden. En misschien heb je wel meerdere plekken verspreid door het land nodig, zodat je de reistijd verkort. En bij een andere werkplek hoort een andere inrichting, die niet persé efficiënter is. Ook de bijkomende faciliteiten vragen meer aandacht. Dat de WiFi uitstekend moet zijn, lijkt me duidelijk. Maar denk ook aan betere koffie, betere lunches of zelfs een café om de dag af te sluiten. Niet alleen voor je eigen personeel, maar juist ook voor je gasten. Want ontmoeten gaat verder dan alleen even een vergadering of overleg. Het is een sociale gebeurtenis. En als het kantoor een andere functie krijgt, werken we ook meer thuis dan voorheen. Maar ook daar heeft de werkgever een verantwoordelijkheid als het gaat om werkplekinrichting en preventie van werk gerelateerde klachten. Want die keukentafel, het washok of de slaapkamer zijn natuurlijk niet houdbaar op de lange termijn.

Ik hoop echt dat het na de corona-crisis gedaan is met de volgepakte kantoortuinen. Maar dat we ook de waarde zien van persoonlijke en fysieke ontmoetingen. Die stuwen onze creativiteit en prikkelen onze nieuwsgierigheid naar meer. Wat is jouw ervaring na maanden thuiswerken? Hoe zie jij jouw toekomst? Reageer onder mijn LinkedIn-update.