Hoe Facebook Instagram sloopt.

met Geen reacties

In april 2012 nam Facebook de foto-app Instagram over voor maar liefst 1 miljard dollar. Inmiddels zijn we vier jaar verder en wordt het voor Facebook tijd om deze overname ook ten gelde te gaan maken.

Zoals vaker bij dit soort grote overnames verandert er in eerste instantie voor de buitenwacht helemaal niets. Facebook heeft vooral geleerd van Instagram en hiermee de fotobewerking op Facebook aanzienlijk verbeterd. Na het leren is het nu tijd om Instagram zelf in rap tempo aan te pakken. Advertenties door ‘merken’ hebben we al een tijdje. Er is een nieuw logo en een cleaner design. Ook de, door velen geliefde, chronologische tijdlijn ging op de schop ten faveure van een algoritme à la Facebook. In  augustus werd Instagram Stories toegevoegd. Een functie die sterk op Snapchat lijkt.

Nu voert  Instagram alweer de volgende wijziging door. Vanaf eind augustus kunnen bedrijven hun profiel omzetten naar een business account. Voorwaarde hierbij is wel dat je ook de bedrijfspagina op Facebook beheert, zodat deze met elkaar gekoppeld kunnen worden. Als je het profiel omzet krijg je daar een contactbutton, statistieken en promoties vanuit de app voor terug. Dat laatste klinkt best aantrekkelijk. Immers je volgers kunnen dan direct contact met je opnemen, zonder dat je ze eerst verwijst naar je website voor de contactgegevens. En statistieken, ik hou echt van die dingen, zijn heel fijn om te zien wat het effect van je postings is. Een win-win zou je zeggen.

Maar… eerder zagen we Facebook dit kunstje ook al toepassen met de bedrijfspagina’s op Facebook. Bij iedere update liep hier het organisch bereik van de bedrijfspagina’s steeds verder terug. Het gevolg is dat slechts 6% van je fans nu nog daadwerkelijk je update in hun timeline ziet. Als je bereik wilt, dan moet je hiervoor de buidel trekken en promoted postings inzetten. Het is nogal naïef om te veronderstellen dat ze dit trucje niet bij Instagram zullen toepassen. Ik voorspel je nu vast dat volgend jaar het algoritme bepaalt dat business profiles een lager bereik krijgen en de knip moet worden getrokken.

En persoonlijk? Al die veranderingen… Wat mij betreft is Instagram er in ieder geval niet leuker op geworden! Ik mis gewoon mijn chronologische timeline.