Waarom ieder bedrijf een Social Media Manager zou moeten hebben

met Geen reacties

De komst van President Trump naar het Witte Huis heeft het complete Amerikaanse medialandschap drastisch veranderd. Met Twitter als zijn belangrijkste kanaal weet hij bedrijven te bewegen hun productiestrategie te wijzigen, de prijs van militaire vliegtuigen omlaag te krijgen en zelfs een warenhuisketen in de hoek te zetten, omdat zij de kledinglijn van zijn dochter uit de schappen haalde.

Ook dichter bij huis zien we dit soort voorbeelden. Vorige week nog lukte het Geert Wilders een week lang het nationale nieuws te beheersen met slechts één tweet. En dat alles in slechts 140 tekens!

Scherp monitoren

Niet alleen weten Trump en Wilders de traditionele media te omzeilen, ze hebben daarbij ook direct invloed op het maatschappelijke debat en, in het geval Trump, zelfs direct invloed op de beurskoersen van grote bedrijven. Daarmee is de rol van het communicatie/social media team gelijk verworden tot één van de belangrijkste binnen je onderneming.

Je zult scherp moeten monitoren wat er over je bedrijf gezegd wordt en, net zo belangrijk, wie het zegt. Hoe zeer ik ook vind dat je op elke review, vraag of opmerking moet reageren, actief zijn op social media schept ook de verplichting om te reageren op de berichten die op je afkomen. Wie het zegt bepaalt mede de impact van een bepaalde uiting. Je moet je steeds weer afvragen; “Welke positie nemen we in op een bepaald onderwerp? Blijven we passief, of gaan we er iets over zeggen? Welk kanaal past hierbij?”.

Belangrijkste woordvoerder

Met voorbeelden als Trump en Wilders verandert ook de toon van berichten. Zij stellen het voorbeeld dat anderen volgen. Deze toon slaat men vervolgens ook tegen jou of je bedrijf aan. Ook daarvan moet je je afvragen of je daar (soms) in mee moet, of juist niet en wat de impact daarvan is. Daarmee is de rol van Social Media Manager dit jaar in één klap veranderd. Met behulp van goede monitoringtools kan hij of zij het hele online spelveld overzien en kent de daar geldende spelregels. Het is je belangrijkste woordvoerder richting de maatschappij.

Deze column werd gepubliceerd @Cobouw op 16 februari 2017