Ben jij trots op je vak?

met Geen reacties
trotse bouwvakker

Facebook, Twitter, LinkedIn… voor één keer laat ik alles wat met social media te maken heeft links liggen en staat er slechts één vraag centraal: “ben jij wel trots op je vak?”.

In de drie jaar die ik nu in de bouwwereld rondloop, verbaas ik me nog dagelijks over het, ogenschijnlijk, gebrek aan trots. Het lijkt alsof we alles wat we doen de normaalste zaak van de wereld vinden. We trekken het liefst de schutting rondom de bouwplaats zo hoog mogelijk op, zodat niemand ziet wat daar gebeurt. Dit vind ik ontzettend jammer! Iedereen op de bouw heeft wel een mooi verhaal te vertellen. En nu hoor ik je al denken: “ja, ja, die gozer heeft makkelijk praten. Wat moet ik vertellen dan?”. Ik leg het je graag uit aan de hand van een voorbeeld.

Neem ijscoman Roberto Gelato uit Utrecht. Hij heeft een ware passie voor ijs en neemt je mee op zijn ijs-avontuur. In de zomer deelt hij de ijs-file (de rij wachtenden, inclusief de wachttijd) voor zijn zaak, ontwikkelt hij de meest rare en mooie smaken en in de winter neemt hij je mee in zijn zoektocht naar inspiratie en smaken in Italië en ver daar buiten. Hij deelt zijn verhalen aan een grote schare fans op o.a. Facebook. Geen gelikt marketingverhaal, maar met zijn Italiaans-Nederlands druipt de passie voor zijn vak er vanaf!

En als je nu denkt: “Maar ja, wij bouwen alleen maar” dan heb je het mis. De wereld om ons heen vraagt om onze verhalen. Met hoeveel liefde en aandacht is dat muurtje gemetseld? Hoe we samen die school maken, waar straks wordt ‘gebouwd’ aan de toekomst van Nederland! We ‘vergeten’ te vertellen dat we die stenen stapelen, hoe we die stenen stapelen en waarom we dat doen zoals we dat doen. Dat verhaal vertellen begint met passie en trots zijn op jouw bijdrage in het geheel. Toch iets om over na te denken… hoe ga jij straks je verhaal vertellen na de bouwvak?

Deze column werd gepubliceerd op @Cobouw.nl op 1 juli 2015