Goede voornemens!

met Geen reacties

Hopelijk heb je genoten van een paar fijne vrije dagen en ben je vol frisse energie het nieuwe jaar gestart. Traditiegetrouw beginnen we die met goede voornemens. Ik wil graag met jullie afspreken om daar één goed voornemen aan toe te voegen.

Vaag gewauwel, loze beloftes en nietszeggende termen die menigeen gebruikt. En alleen om interessant te doen! Moeten we daar niet gewoon mee stoppen? Dit jargon laat zich ook wel benoemen als Managementtaal. Ik ben best gevoelig voor taal. Wat niet synoniem staat voor foutloos.

Natuurlijk maak ook ik taal- en spelfouten, schrijf ik soms moeilijke zinsconstructies en pleeg ik weleens, soms zelfs doelbewust, een taalmisdrijf. Maar het bezigen van moeilijke woorden om vooral interessanter te lijken, daar heb ik een allergie voor. Begrijp me niet verkeerd, ook wij, marketeers, kunnen er wat van. Maar daar hebben we wel een leuk spelletje voor; de “social media bullshit bingo”. Een bingokaart vol met veel gebruikte termen, die je ook best in normaal Nederlands zou kunnen uitleggen. Erg leuk om tijdens congressen met vakgenoten te spelen.

Terug naar de managementtaal. Dit zijn misschien wel de meest gebruikte:

  • Ergens op schieten – Je wilt dus het werk van een collega afkraken zonder input te leveren.
  • Aanhaken – Je wilt dus iemand erbij betrekken.
  • Iemand in zijn kracht zetten – je bedoelt dus iemand optimaal laten presteren.
  • Een stukje – Je doet nooit een stukje! Je doet het goed of je doet het niet.
  • Klankborden – Je wilt dus overleggen.

Ik pleit ervoor om weer normale taal tegen elkaar te spreken. Taal zoals Jip & Janneke dat vroeger al deden. Dit brengt namelijk het management weer dichter bij de werkvloer. Ze zullen zelfs elkaar ook beter begrijpen. Hoewel communiceren in de bouwwereld niet in onze genen zit, waren we altijd wel duidelijk tegen elkaar. Dus laten we die kwaliteit weer optimaal benutten. Duidelijk zijn en met respect met elkaar omgaan is namelijk heel ‘social’. Afgesproken?

Deze column verscheen op 6 januari 2016 in Cobouw.