Nieuws met de snelheid van het licht

met Geen reacties

De afgelopen week stond het nieuws er vol van; aantal bouwongevallen sterk toegenomen. Schokkende cijfers, maar die verbaasden mij geenszins. Al sinds ik me voor BAM bezig houd met social media, monitoren we alles wat te maken heeft met ongelukken op de bouwplaats. Je kunt stellen dat als er ergens in Nederland zwaailichten een bouwplaats op rijden, ik dit binnen 15 minuten weet.

In het publieke domein laten we steeds meer zien wat er om ons heen gebeurt. Social Media is daarmee de snelste nieuwsvoorziening geworden. Zeker niet altijd even betrouwbaar, vaak rauw en ongefilterd, maar wel live en ‘at this moment’. Bronnen als Twitter, Periscope en Facebook Live video vormen hierbij een belangrijke nieuwsvoorziening. Eerder dan op de traditionele media, is te vinden wat er nu in de wereld gaande is.

Neem de aanslagen in Parijs. Nog voordat de Nederlandse nieuwsmedia het nieuws op tv brachten, kon ik al kiezen uit verschillende streams die live lieten zien wat er gebeurde in en om het Bataclan, de inval van de Franse politie en de paniek in de stad. Nu kun je je afvragen of je dat allemaal wel wilt zien, maar het is er!

Ambulance op bouwplaats

Wat in het groot gebeurt, gebeurt dus ook in het klein. Zo kan het dus gebeuren dat iemand een foto tweet van een ambulance op een bouwplaats en vraagt wat er aan de hand is. Hierbij vermeldt lang niet iedereen het betrokken bouwbedrijf, maar wel woorden als bouwvakker, bouwplaats, bouw etc. En dus monitoren we alles om niks te missen. Zodra we een bericht oppikken, start een speurtocht naar de bouwplaats en de bouwer. Als het bij BAM is, worden direct de diverse belanghebbenden geïnformeerd.

Omdat we dit al lange tijd zo doen, zag ik het aantal berichten al toenemen. Zonder exacte cijfers te weten, vertelde mijn gevoel al dat het aantal ongevallen stijgende was. Door goed te monitoren wordt je nauwelijks meer verrast, je weet immers al wat er speelt in de wereld.

Goed nieuws verspreidt zich snel, slecht nieuws minstens net zo snel!

Deze column werd gepubliceerd @Cobouw op 13 juli 2016.